Visszhang

Szinkronicitásról

A könyv előszavát P.Senge írta a magyar kiadáshoz alakítva. A linken olvasható és letölthető.

“…2004 májusában a budapesti konferencia
résztvevőinek kérdései és észrevételei alapján számomra egyértelmű volt, hogy
a korábban megjelent Az 5. alapelv című könyv után talán ez a személyes
beszámoló a leghatékonyabb eszköz ahhoz a szemléletváltáshoz, amely a belső
utak, a krízisek, útkeresések és a teljes transzformációt segítő gondolatséták
felvázolásával inspiráló és gazdag mintát mutathat minden erre az útra rálépni
szándékozó vezetőnek. “…Senge“Mit kaptam a könyvtől? Árnyalt betekintést abba, hogy milyen messzire elérhetnek a hullámai annak, ha valaki felismeri személyes küldetését és feltétel nélkül elköteleződik mellette. A szerző történetén keresztül feltárult előttem a “megjósolható csodák” finom természetrajza: nemcsak támogatók és útitársak jelentek meg az életében, akik mélyen osztoztak értékeiben és célkitűzésében, hanem mély változások is indukálódtak sok-sok ember és intézmény történetében. Mióta olvastam, tudatosan figyelek az “egy köbcentimétenyi esély” feltűnésére és megragadom azt.” Kiss Ferenc, ökogazdálkodó

Pozsonyi Gábor, Magnet bank  ajánlása
” Fel kell ismernünk, hogy világunk komplex, összetett. Szoros matematikai nyelven fogalmazva valójában káotikus. értelmetlen hát bárminemű jövő stratégia,tudatos tervezés és rájuk épített cselekvés sor. A fenti valóság értelmében a “stratégia”  már nem aktív tervezés és állandósult cselekvés, hanem sokkal inkább a folyamatos figyelem, odafigyelés és észlelés.
Ha így van és ezzel egyetértünk, akkor a hagyományos stratégiai tervezést felváltja az a szervezeti és vezetői kultúra, ahol az örökös változásra irányuló mély figyelem és az elmélyült dialógusból kibontakozó együttműködés válik értékké.  Ez a wu wei  megnyilatkozása a vállalati stratégiában.

Lao Ce erről így ír a Tao Te King-ben:

Van-e türelmed kivárni,
míg az iszap leül és a víz letisztul?

Tudsz-e mozdulatlanul várni,
míg a helyes cselekvés megmutatja önmagát?”